piątek, 24 stycznia 2014

WYBIERAMY DESKĘ DO KROJENIA

DESKI DO KROJENIA

Wybór deski do krojenia nie jest taki prosty jakby się nam wydawało. W sklepach możemy znaleźć masę desek zrobionych z różnych materiałów.  Warto mieć w domu przynajmniej 2 deski. Jedną do warzyw i owoców a drugą do mięs. Oczywiście najlepiej mieć jeszcze jedną do serów i pieczywa :) Ja będę mieć dwie :) Więc jakie są najlepsze? Musicie sami ocenić.
Postaram się pokrótce opisać 4 najbardziej spotykane. Należą do nich:
-szklana,
-plastikowa,
-drewniana,
-bambusowa.

DESKA SZKLANA

-należy do desek najbardziej higienicznych,
- można ją myć w zmywarce,
-woda, soki i inne substancje nie wsiąkają w nią- przez co bakterie nie przedostają się do wnętrza deski,
- nie rysuje się i jest w miarę niedroga,
-nie wchłania zapachów oraz szybko schnie,
-warto, żeby taka deska miała podkładki antypoślizgowe,
-minusem jest jednak fakt,że łatwo ją potłuc lub obić,
-deska ta może również tępić noże, 
-nie nadaje się do rozbijania mięsa metalowym tłuczkiem.

DESKA PLASTIKOWA

-jest łatwa w utrzymaniu czystości i dezynfekcji ponieważ można ją myć w zmywarce,
- jest lekka i tania oraz nie wchłania zapachów,
-tak samo jak przy desce szklanej substancje ciekłe nie wsiąkają w nią, więc bakterie nie namnażają się w środku deski tylko pozostają na niej więc łatwiej je usunąć,
-minusem jest to, że deska podczas używania rysuje się, co skutkuje odkładaniem się bakterii w tych rysach i bardzo ciężko je wtedy usunąć,
- z biegiem czasu pojawić się mogą również nieestetyczne przebarwienia więc częściej ją trzeba wymieniać.

SPOSÓB NA USUNIĘCIE PRZEBARWIEŃ Z DESKI PLASTIKOWEJ:
SPOSÓB NR.1
-cytrynę kroimy na pół i wyciskamy ja na deskę po czym ją równomiernie nacieramy,
-zostawiamy ja na około 30 minut i zmywamy wodą z płynem do naczyń.
-cytryna ma właściwości wybielające więc można ją tez użyć do deski drewnianej ale jasnej!
-cytryna również neutralizuje także przy tym przykre zapachy.
SPOSÓB NR.2 (na lekkie zabrudzenia)
-deskę spłukujemy gorącą wodą,
-bierzemy szczoteczkę polaną płynem do naczyń i szorujemy :)
 

DESKA DREWNIANA

-deski te "królują" w naszych kuchniach, są bardzo trwałe ale też najmniej higieniczne,
- jeśli chcemy zakupić deskę drewnianą to warto zainwestować w deskę naprawdę solidną i przede wszystkim naturalnie zaimpregnowaną,
-pamiętaj! im jest wykonana z twardszego drewna, tym lepiej :) np.dąb, buk
- deski te niestety mocno nasiąkają wodą i innymi ciekłymi substancjami,
-nie można ich myć w zmywarce ani żadnymi chemikaliami bo wchodzą wtedy w głąb deski i przy kontakcie z żywnością wychodzą.
Są jednak sposoby na ich dezynfekcję.

SPOSOBY NA DEZYNFEKCJĘ DESEK DREWNIANYCH:
SPOSÓB nr.1:
-myjemy deskę,
-wycieramy,
- posypujemy grubo solą,
-zostawiamy tak na całą noc a z rana albo tylko strzepujemy pozostałości albo spłukujemy.
Sól ma właściwości dezynfekujące oraz likwiduje zapachy oraz lekko rozjaśnia i wysusza wnętrze deski.
 SPOSÓB nr.2:
-posypujemy deskę sodą,
-sodę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni deski,
- na środek deski nalewamy ocet (pionową linię),
-bierzemy czyścik metalowy (taką poduszeczkę) i rozprowadzamy nią ocet po całej desce lekko przy tym trzemy,
-po 5 minutach deskę płuczemy pod bieżącą wodą,
- na koniec wycieramy ją ręcznikami kuchennymi.

IMPREGNACJA DESEK DREWNIANYCH:
Deski drewniane niezaimpregnowane (nielakierowane) należy regularnie nacierać olejem dopuszczonym do stosowania z artykułami spożywczymi. Dzięki temu olej wsiąka głęboko w drewno, tworząc dla wody dużą barierę oraz zamyka i uzupełnia drobne "rany" deski.

 SPOSÓB NA USUNIĘCIE PRZEBARWIEŃ Z DESKI DREWNIANEJ:
- wystarczy ją na noc namoczyć w wodzie z octem.

DESKA BAMBUSOWA

-posiada wszystkie "dobre" właściwości deski drewnianej nie przyjmując przy tym większości tych złych,
- są one wykonane z prasowanej trawy. Poprzez poprzeczne ułożenie trawy, w stosunku do kierunku krojenia, nie pozwala na zbieranie się płynów wydzielających się podczas krojenia,
- twardość jej jest porównywalna z twardością drewna,
- zaletą jest niska cena, dzięki czemu możemy często je wymieniać,
- schną szybciej niż drewno co nie pozwala na wsiąkanie wody,
-mniej "przyjmuje" do siebie ciekłe substancje więc jest bardziej higieniczna od drewnianej,
-minusem jest brak możliwości mycia w zmywarce.
 

MÓJ WYBÓR TRAFIŁ NA DESKĘ BAMBUSOWĄ

A OTO ONA: 

Wymiary: 33x21 cm
Cena: 20 zł
Super gładka powierzchnia
 
 W miarę lekka
 
Estetyczne wykonanie
 
Specjalny rowek dzięki którym np.sok nie wycieka nam z deski
 
 
Oczywiście rozglądam się jeszcze za taką samą ale większą do mięsa :)
 
 
 NIE ZGADZAM SIĘ NA PUBLIKACJE MOICH ZDJĘĆ BEZ MOJEJ ZGODY!
 

3 komentarze:

  1. u mnie same plastiki i drewno przypominajace teksture. a ta jest piekna !

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zamówiłam taką deskę, bo podejrzałam u Pani. Mam nadzieję, że się przez ten rok sprawdziła, a jak nie to trudno, będę szukać dalej - kosztowała bardzo niewiele ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, tak jest u mnie dalej :) jak na razie jest niezniszczalna :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ SERDECZNIE ZA KAŻDY DODANY KOMENTARZ, KTÓRY MOTYWUJE MNIE DO DALSZEGO DZIAŁANIA NA TYM BLOGU!

JEŚLI MASZ OCHOTĘ ZAOBSERWUJ, ODWDZIĘCZĘ SIĘ :):):)