niedziela, 16 marca 2014

MASŁO- JAKIE NAJLEPSZE?

MASŁO

JAKIE WYBRAĆ NAJLEPSZE?


MASŁO- to uformowany tłuszcz wyłącznie mleczny. 

UWAGA!- Według UE tylko produkty, które zawierają  co najmniej 80 % tłuszczu mlecznego i co najwyżej 16 % wody mogą nazywać się mianem masła.

"PRAWDZIWE" MASŁO:
-zawiera sporo złego cholesterolu, więc nie jest wskazane dla "sercowców".
-zawiera witaminy A, D ,K oraz karetonoidy, które chronią przed starzeniem.
-masło ma 55 % niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych ale aż 40 % zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwas oleinowy, który jest bardzo korzystny dla zdrowia.
-kosztuje około 20 zł/1 kg.
-po wyjęciu z lodówki będzie twarde jak kamień :) a podróba będzie miękka.
- po rozpuszczeniu na patelni nie będzie nam "strzelać", będzie natomiast wytwarzać się biała piana.

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ KUPUJĄC MASŁO?
1.)NA SKŁAD:
-musi zawierać minimum 80% tłuszczu mlecznego,
-skład wody max. 16 %,
-nie może zawierać np:  15% tłuszczu mlecznego i 50 % tłuszczu roślinnego!!! (nie może być przewagi tłuszczu roślinnego!)
2.) RODZAJ TŁUSZCZU:
-ma zawierać tylko tłuszcz mleczny! ewentualnie jak najmniej tłuszczu roślinnego!

SKŁADNIKI MASŁA KTÓRYCH MAMY UNIKAĆ:
-E 471
-E 472c
-E 306
-E 304(i)
-E 200
-E 202
-emulgatory (E 471)
-lecytyna (np.rzepakowa)
-zagęstniki (maślanka, mleko odtłuszczone)
-aromaty
-barwniki (B-karoten)

3 RODZAJE POPULARNYCH MASEŁ W SKLEPIE:



1.) EXTRA
-powinno zawierać minimum 82 % tłuszczu mlecznego,
-W 100 g zawiera:
-740 kalorii,
-814 mikrogramów witaminy A,
-0,75 mikrogramów witaminy D,
-2,52 miligramów witaminy E,
-powstaje z ukwaszonej śmietany,
-jest zdrowsze bo ma mniej dla niektórych ciężkostrawnej laktozy czyli cukru mlecznego, zawiera jej tylko 0,6 %- dlatego polecane jest dla osób z nietolerancją laktozy, które mają problemy żołądkowe po wypiciu mleka oraz dla osób starszych i chorych.


2.) ŚMIETANKOWE
-zawiera około 73% tłuszczu mlecznego,
W 100 g zawiera:
-659 kalorii,
-724 mikrogramów witaminy A,
-0,72 mikrogramów witaminy D,
-2,32 miligramów witaminy E,
-powstaje ze śmietanki słodkiej,
- zawiera więcej laktozy około 2-3 %.
3.) STOŁOWE
-może być troszkę gorszej jakości niż masło extra i śmietankowe,
-może się kruszyć,
-może zawierać mniej tłuszczu mlecznego,
- przede wszystkim powinno być tańsze,
-zawiera około 63% tłuszczu mlecznego,
W 100 g zawiera:
-609 kalorii,
-704 mikrogramów witaminy A,
-0,68 mikrogramów witaminy D,
-2,22 miligramów witaminy E,


WIĘCEJ O MAŚLE:

ILE DZIENNIE MOŻEMY ZJEŚĆ MASŁA?
-około 20 gram na dobę
-lub 25 gram na dobę (dotyczy ludzi młodych)

ILE JEST CHOLESTEROLU W MAŚLE:
W jednej kostce masła jest 230 mg/ na 100 g cholesterolu- czyli tyle ile wynosi dzienna maksymalna porcja, ale wiadomo, że nikt z nas nie je pół kostki dziennie więc bez obaw :)

Więcej cholesterolu zawiera jajko! a mianowicie w 1 jajku jest 450 mg.

DLACZEGO TŁUSZCZ MLECZNY?
-nie obciąża wątroby i w całości zamieniany jest w energię, więc jeśli nie przesadzamy z jego ilością nie trzeba się go bać :)

CZY NA MAŚLE MOŻNA SMAŻYĆ?
-można ale bardzo krótko np.jajecznicę i to na małym ogniu żeby jego nie przypalić.
Można natomiast spokojnie smażyć na MAŚLE KLAROWANYM.


MASŁO KLAROWANE:

-zawiera 99,8% tłuszczu mlecznego,
-nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi,
- wspomaga trawienie,
-przyśpiesza metabolizm,
- nie jełczeje,
- idealne do smażenia, pieczenia i jako dodatek do zup i sosów.

JAK ZROBIĆ SAMEMU MASŁO KLAROWANE?
1.) Do garnka o dosyć grubym dnie wrzucamy kostkę masła,
2.) Podgrzewamy je na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia,
3.) W między czasie powstaje biała piana, którą musimy dokładnie zebrać (nawet kilka razy) ponieważ zawiera ona białko i inne zanieczyszczenia,
4.) Masło przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. To co zostanie nam na dole to już gotowe masło klarowane :)
5.) Przelewamy je do słoiczka i zakręcamy,
6.) Jak wystygnie to wkładamy do lodówki (można je tam przechowywać nawet 2 lata)




6 komentarzy:

  1. Napisałaś bardzo dobry artykuł.
    A tak ode mnie: Pomimo wielkiej nagonki na masło przez producentów margaryny uważam, że MASŁO prawdziwe jest o wiele zdrowsze! Nie zawiera ono tłuszczu utwardzanego (trans, uwodornionego, który jest bardzo, ale to bardzo szkodliwy) także ja podziękuję i wybieram masło :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja też wolę masło :) bo na szczęście nie cierpię na zły cholesterol :)

      Usuń
  2. Przeważnie kupuje margarynę typu Delma itp..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedy brakuje mi masła to czasami sięgam po margarynę :) obojętnie jaką

      Usuń
  3. kupywałam kiedyś margaryny ale poszłam po rozum do głowy i przestawiłam się na masło

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie używam żadnego masła;(( smaruję zazwyczaj serkiem topionym kanapeczki,ale ostatnio dostałam do testów olej kokosowy no i powiem,że do kanapek pychotka:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ SERDECZNIE ZA KAŻDY DODANY KOMENTARZ, KTÓRY MOTYWUJE MNIE DO DALSZEGO DZIAŁANIA NA TYM BLOGU!

JEŚLI MASZ OCHOTĘ ZAOBSERWUJ, ODWDZIĘCZĘ SIĘ :):):)