piątek, 29 maja 2015

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB

PRZEPIS NA
DOMOWY CHLEB


 

Dzisiaj coś innego niż zwykle :) Wracam do Was z przepisem na pyszny zdrowy chlebek :)
Przepis jest bardzo prosty a gotowy chleb mamy w godzinkę :)
 
Chyba nie muszę zaznaczać, że taki chleb jest zdrowszy i mniej kaloryczny? :D
Bo dzięki otrębom owsianym ma niski indeks glikemiczny :)
Dla tych co nie wiedzą nic o indeksie glikemicznym odsyłam na tą stronę: klik
 
Oprócz tego, że chlebek będzie zdrowszy to na pewno będzie tańszy niż zakupiony w piekarni.
 
Z przedstawionych składników wyjdą nam 2 chleby.
 
SKŁADNIKI:
(ja wszystkie zakupiłam w Biedronce)
 
1 kg mąki typu 650
1 kostka świeżych drożdży
1 szklanka otrębów owsianych
garść siemienia lnianego
2 garści słonecznika (bez łusek)
4 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
4 szklanki ciepłej wody
 
Można oczywiście dodać inną mąkę np.razową lub gryczaną i pomieszać ją ze zwykłą pszenną.
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do dużej miski dodaj:
1 kg mąki
1 szklankę otrębów owsianych
garść siemienia lnianego
2 garści słonecznika
4 łyżeczki soli i 4 łyżeczki cukru
Wszystko dokładnie wymieszaj...
tak aby wszystkie sypkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Zagrzej 4 szklanki wody
 tak aby woda była ciepła, nie gorąca. Wlej ją do osobnej miski i rozpuść w niej 1 kostkę drożdży.
Gotowy roztwór wody z drożdżami wlej do miski z produktami sypkimi i mieszaj do uzyskania jednorodnej gęstej konsystencji. Konsystencja ma być na tyle gęsta, że nie będzie spływać z łyżki, ale na tyle rzadka, żeby łyżka w niej nie stała :)
Otrzymaną pasę podziel na 2 prostokątne foremki (patrz zdjęcia)
Masy powinno być tyle aby zakrywała troszkę więcej niż połowę foremki (3/4)
Na sam koniec warto zamoczyć łyżkę w wodzie i pomoczyć lekko z góry chlebek
(wtedy góra będzie bardziej chrupiąca :) Można również posypać słonecznikiem (ale trzeba go "wklepać" żeby podczas rośnięcia chlebka nie odczepił się :)
Foremki nasmaruj cienką warstwą margaryny i oprósz mąką.
Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
Ja używam programu do pieczenia chleba, czyli mam włączoną grzałkę dolną z termoobiegiem.
Chleb kładę na środkową półkę w piekarniku. Piekę 55 minut :) Po czasie wyłączam piekarnik a chlebek jeszcze w nim zostawiam na około 5 minut.

A TAK PREZENTUJE SIĘ MÓJ CHLEBEK:

CHLEB ZMIESZANY Z MĄKĄ RAZOWĄ


 
CHLEB Z MĄKI PSZENNEJ
BEZ SŁONECZNIKA W ŚRODKU
ALE ZA TO POSYPAŁAM NIM WIERZCH



 

A TAK PREZENTUJE SIĘ CHLEBEK UPIECZONY W FOREMKACH SILIKONOWYCH
Okazało się, że masa była zbyt ciężka i podczas rośnięcia ciasta silikon "poddał się" formowaniu ciasta :) Wyszedł bardzo ciekawie, prawda? :)




P.S. Chlebek najlepiej kroi się na drugi dzień :)


A czy ktoś z Was już piekł taki domowy chlebek? :)

19 komentarzy:

  1. Wcinałabym taki chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do upieczenia bo przepis jest bardzo prosty :)

      Usuń
  2. Pieczemy czasem "chlebki" ale są to takie na bazie kasz bez glutenu i z ziarnami :)
    Nie ma nic lepszego od ciepłego domowego chleba z odrobiną prawdziwego masełka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj skorzystam z Twojego przepisu! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się :) mówię ci jest pyszny :D w razie pytań pisz :)

      Usuń
  4. Musi być na pewno pyszny! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak tak i tak szybko nie czerstwieje :)

      Usuń
  5. Z nieba mi spadasz z tym przepisem, od jakiegoś czasu kręcę się w temacie własnoręcznego wypieku chleba i chyba w końcu się zbiorę, aczkolwiek pójdę bardziej w stronę żytnią lub właśnie razową, zobaczymy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się :) w razie pytań pisz :)

      Usuń
  6. Zawsze chciałam robić sama chleb, Może właśnie spróbuje - zapisuję Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie :) bo przepis jest prosty i szybki :)

      Usuń
  7. Hmmm nie brzmi trudno, chętnie wypróbuję po weekendzie :) Ostatnio mama od znajomej przyniosła taki pyszny domowy cieplutki chlebek i żałowała, że od niej nie wzięła przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak nie jest trudny :) ja już po 3 bochenku przepis mam w głowie :) w razie pytań pisz :)

      Usuń
  8. Ja uwielbiam domowy chleb i na pewno skorzystam z Twojego przepisu. ;)
    Pozdrawiam. :**

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale zjadłabym taki domowy chlebek :))

    OdpowiedzUsuń
  10. W moim domu też codziennie pieczemy świeże bułeczki :)
    Są pyszne :)Twój przepis też wypróbuję !
    http://www.khatstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ SERDECZNIE ZA KAŻDY DODANY KOMENTARZ, KTÓRY MOTYWUJE MNIE DO DALSZEGO DZIAŁANIA NA TYM BLOGU!

JEŚLI MASZ OCHOTĘ ZAOBSERWUJ, ODWDZIĘCZĘ SIĘ :):):)